Heftruck en reachtruck certificaat

Werkt u in de logistieke sector, dan bent u vast bekend met een heftruck of reachtruck. De transportmiddelen worden gebruikt om zware goederen binnen uw magazijn en door smalle gangpaden te verplaatsen. Hiervoor is een certificaat niet verplicht, maar u moet wel aantonen dat u of uw medewerkers om kunnen gaan met een heftruck of reachtruck. Met het behalen van een certificaat bewijst u dat u en uw collega’s bekwaam genoeg zijn.

Met onze uitgebreide cursussen voor zowel de heftruck als de reachtruck, bieden we u alles wat u nodig heeft om efficiënt, veilig en met vertrouwen deze voertuigen te bedienen. Of u nu net begint of uw bestaande kennis wilt opfrissen, voor elk niveau bestaat er een cursus.

Het belang van een heftruck of reachtruck cursus

Het volgen van een heftrucks en reachtrucks cursus is belangrijk voor iedereen die in een magazijnomgeving werkt. Deze voertuigen zijn onmisbaar in de dagelijkse werkzaamheden, maar kunnen zonder de juiste training een risico vormen voor zowel de bestuurder als anderen in de omgeving. Een cursus zorgt ervoor dat u niet alleen leert hoe je deze voertuigen veilig en efficiënt bestuurt, maar benadrukt ook het belang van veiligheidsvoorschriften en ergonomisch werken.

Daarom kiest u voor LOC

  • U krijgt tot wel € 200,- SOOB-subsidie
  • EPT-certificering is standaard inbegrepen bij onze cursussen
  • We geven uitgebreid advies, bieden offertes op maat en helpen u bij subsidieaanvragen
  • U krijg uw eigen opleidingsadviseur toegewezen
  • Het is mogelijk om incompany cursussen te organiseren op locaties in heel Nederland
  • We sturen een automatische reminder wanneer de certificaten van u of uw medewerkers verlopen
Bekijk cursusaanbod

Ons cursusaanbod

3 dagen

3-daagse basistraining


Leer alle ins & outs m.b.t. de besturing van de heftruck of reachtruck

Prijs € 660,-

Meer info

2 dagen

2-daagse veiligheidstraining


Veilig gebruiken, besturen en bedienen van de reachtruck of heftruck in de praktijk

Prijs € 495,-

Meer info

1 dag

1-daagse herhalingstraining


Hef de kennis en vaardigheden op naar het hoogste veiligheidsniveau!

Prijs € 285,-

Meer info

Verschillen tussen heftruck- en reachtruckopleidingen

Tussen een heftruck en een reachtruck zit verschil. Hoewel zowel heftrucks als reachtrucks handige voertuigen zijn voor het verplaatsen van een zware lading en u ze beiden ziet binnen magazijnen en distributiecentra, verschillen hun opleidingen wel degelijk. Dit heeft te maken met de unieke eigenschappen en besturingsmechanismen van de voertuigen.

Heftruckopleiding

Tijdens een heftruckopleiding ligt de focus op het aanleren van de basisvaardigheden voor het bedienen van een traditionele heftruck, inclusief laden, lossen, en het navigeren in smalle gangpaden. U leert over de verschillende soorten heftrucks, hun capaciteiten, en hoe u ze veilig kunt bedienen in verschillende werkomgevingen. Veiligheidsprocedures zijn een belangrijk onderdeel van de cursus, waarbij u leert over risico’s, preventieve maatregelen en de juiste reacties op mogelijke noodsituaties. De theorie bespreekt onderwerpen als het hefproces, onderhoud van het voertuig en wettelijke vereisten.

Reachtruckopleiding

Een reachtruckopleiding richt zich op de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor het besturen van een reachtruck. Deze cursus benadrukt de unieke besturingsmechanismen van reachtrucks, waaronder de uitschuifbare mast en de capaciteit om zware lasten op grotere hoogte te tillen en te verplaatsen. U leert hoe u reachtrucks optimaal in kunt zetten in beperkte ruimtes, zoals smalle gangen, waarbij precisie en voorzichtigheid van groot belang zijn. De veiligheidstraining bevat richtlijnen voor het stabiliseren van ladingen, het voorkomen van omvallen en het werken in de buurt van omstanders. Net als bij de heftruckopleiding wordt er aandacht besteed aan theoretische kennis, waaronder het begrijpen van de beperkingen en mogelijkheden van de reachtruck binnen logistieke operaties.

Veilige bediening

Het volgen van een heftruck- of reachtruckcursus is belangrijk voor iedereen die werkt in de logistieke sector en te maken heeft met zware lasten in krappe ruimtes. Deze cursussen bieden niet alleen de praktische vaardigheden en kennis die nodig zijn voor veilige en efficiënte bediening van deze cruciale voertuigen, maar ze benadrukken ook het belang van veiligheid en verantwoordelijkheid in de werkomgeving.

Een heftruck en een reachtruck lijken op elkaar, maar toch verschillen ze wel degelijk. Voor het besturen van een heftruck of reachtruck heb je geen certificaat nodig. Toch is dit wel aan te raden.

Veelgestelde vragen

Een heftruck is een industrieel transportmiddel en wordt gebruikt voor het verplaatsen en tillen van zware materialen. Door middel van een metalen vork en een hefmechanisme, kan een heftruck eenvoudig zware ladingen oppakken en verplaatsen. Het transportmiddel wordt veel gebruikt in de logistieke sector en bestaat in verschillende soorten en maten. Een heftruck wordt ook wel een vorkheftruck of vorklift genoemd.

Een reachtruck is een transportmiddel en wordt in de logistieke sector gebruikt voor het verplaatsen en tillen van zware materialen. Door middel van een metalen vork die naar voor en achter kan bewegen en een enkel achterwiel, kan het voertuig eenvoudig door smalle magazijnpaden bewegen.

Een heftruck en reachtruck lijken op elkaar, maar toch zijn er veel verschillen. Een heftruck en reachtruck verschillen in maximale hefhoogte, hefmast, bestuurderspositie en wielen. De maximale hefhoogte van een heftruck ligt doorgaans tussen de 6 en 7 meter, terwijl een reachtruck tot wel 13 meter hoogte en zwaardere ladingen kan tillen. Bij een heftruck zit een bestuurder achter de vork, maar bij een reachtruck is de bestuurderspositie een kwartslag gedraaid. Hierdoor zit u als het ware naast het hefmechanisme. Een heftruck is voorzien van luchtbanden waarmee je buiten kunt rijden. Met een reachtruck mag alleen binnen gereden worden. Een reachtruck is een stuk wendbaarder en daardoor eenvoudiger te gebruiken in smalle gangpaden.

Voor het volgen van een heftruck- of reachtrucktraining bij het LOC is een minimumleeftijd van 18 jaar vereist. Onder speciale omstandigheden is het mogelijk om een cursus vanaf 16 jaar te volgen. Neem hiervoor contact met ons op.

Een heftruck- of reachtruckcertificaat is niet verplicht. U moet wel kunnen aantonen dat u of uw medewerkers bekwaam genoeg zijn om een heftruck of reachtruck te besturen. Dat kan met een certificaat.

Een certificaat van het LOC is vijf jaar geldig. Na vijf jaar moet u uw heftruck- of reachtruckcertificaat verlengen. Het LOC stuurt u een automatische reminder wanneer de certificaten van u of uw medewerkers verlopen.

De kosten van een reachtruck- en heftruckcertificaat zijn afhankelijk van welke training u volgt. Bij het LOC heeft u al een 4-daagse basiscursus voor € 895,-, een 2-daagse veiligheidstraining voor € 455,- en een 1-daagse herhalingstraining voor € 255,-. Bent u aangesloten bij het SOOB subsidiepunt? Dan kunt u op deze training € 125,- tot € 200,- SOOB subsidie krijgen.

Een cursus bij het LOC duurt 1, 2 of 4 dagen. Hoe lang een training duurt is afhankelijk van uw niveau en de training waarvoor u zich aanmeldt. Bij het LOC bieden we een 4-daagse basiscursus, een 2-daagse veiligheidstraining en een 1-daagse herhalingstraining.

Wij bieden deze heftruck incompany trainingen aan in BavelBergen op ZoomBredaDongenDordrechtEtten-LeurMadeOosterhoutOud-GastelOudenboschRaamsdonksveerRijenRijsbergenRoosendaalTilburg en Zevenbergen. Mocht uw plaats er niet bij staan, neem dan contact met ons op.

Wij bieden deze reachtruck trainingen aan in ZevenbergenTilburgRoosendaalRijsbergenRijenRaamsdonksveerOudenboschOud-GastelOosterhoutMadeEtten-LeurDordrechtDongen en Breda. Mocht uw plaats er niet bij staan, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wilt u meer weten?

Neem contact op, vraag een offerte aan of maak direct een afspraak.

Offerte aanvragenAfspraak maken