VCA certificaat

Op zoek naar een manier om uw veiligheidskennis naar een hoger niveau te tillen en tegelijkertijd uw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten? Dat kan met een VCA cursus. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Of u nu op de bouwplaats, in een fabriek of op een andere locatie werkt waar veiligheid voorop staat, dit certificaat bewijst dat u de veiligheidsprincipes beheerst.

Bij ons vindt u alle informatie en middelen die u nodig heeft om uw VCA certificaat te behalen. We bieden toegang tot een VCA cursus, e learning en oefenmaterialen die zijn ontworpen om u niet alleen voor te bereiden op het VCA examen, maar om u ook de kennis en vaardigheden te geven die u nodig heeft om elke dag veiliger te werken.

Een VCA certificaat behalen

Een VCA certificaat toont aan dat u bekend bent met de basisprincipes van veilig en gezond werken op plekken waar dit extra aandacht vereist. Dit certificaat is niet alleen een bewijs van uw kennis en vaardigheden op het gebied van veiligheid; het is ook een must-have voor iedereen die werkt in risicovolle sectoren zoals de bouw, chemie, of elektrotechniek.

Een VCA certificaat halen laat zien dat u veiligheidsrisico’s op de werkvloer kunt identificeren en effectief kunt handelen om ongevallen te voorkomen. Bovendien laat het zien dat u zich inzet voor het creëren van een veilige werkplek, zowel voor uzelf als voor uw collega’s. Of u nou zelfstandige bent of in dienst van een bedrijf, het VCA certificaat halen is een waardevolle toevoeging aan uw professionele ontwikkeling.

Daarom kiest u voor LOC

  • We bieden u keuze uit klassikale cursussen en E-learning
  • U krijgt uitgebreid opleidingsadvies en offertes op maat en we helpen u bij subsidieaanvragen
  • De klassikale trainingen kunnen meetellen voor 7 uur theorie code 95
  • U ontvangt tot wel € 100,- SOOB subsidie
  • We wijzen u een persoonlijke opleidingsadviseur toe
  • U krijgt de mogelijkheid om een incompany cursussen te organiseren bij u op locaties en op locaties in heel Nederland
  • We sturen u een automatische reminder wanneer uw of de certificaten van uw werknemers verlopen.
Bekijk cursusaanbod

Ons cursusaanbod

1 dag

VCA basis klassikaal


Zorg dat u voldoet aan de eisen van diverse opdrachtgevers en behaal het VCA-certificaat.

Prijs € 285,-

Meer info

1 dag

VCA-VOL klassikaal


Als leidinggevende dient u het VCA-VOL certificaat te behalen! In 1 dag, klassikaal met aansluitend examen.

Prijs € 325,-

Meer info

online zelfstudie

VCA basis E-learning


De snelste manier om het VCA basis certificaat te behalen! Alleen het examen doet u bij ons.

Prijs € 175,-

Meer info

online zelfstudie

VCA-VOL E-learning


VCA voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevend, VCA-VOL behalen? Snel en voordelig met E-learning!

Prijs € 205,-

Meer info

Verschillende soorten VCA certificaten

Binnen het VCA certificeringsprogramma bestaan er verschillende soorten certificaten. Elk certificaat en elke VCA cursus is ontworpen om aan te sluiten bij de specifieke behoeften en rollen binnen diverse werksectoren. Hier bieden we een overzicht van de meest voorkomende VCA certificaten:

Basisveiligheid VCA (B-VCA)

Deze VCA cursus is gericht op uitvoerende medewerkers die werken in een omgeving met verhoogde risico’s. Een VCA basis cursus dekt de belangrijkste kennis over veiligheid, gezondheid en milieu, waardoor medewerkers risico’s beter kunnen inschatten en vermijden. Het is ideaal voor iedereen die de basisprincipes van veilig werken moet begrijpen en toepassen.

Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA)

Een VOL VCA certificaat is ontworpen voor personen met een leidinggevende rol op locaties waar veiligheid belangrijk is. In tegenstelling tot een VCA basis cursus, gaat een VCA VOL cursus dieper in op de verantwoordelijkheden van een leidinggevende voor het handhaven van een veilige werkomgeving, en biedt uitgebreide kennis over het beheersen van operationele processen en het motiveren van medewerkers om veilig te werken.

Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU (VIL-VCU)

Naast een VCA basis cursus en een VCA VOL cursus, bestaat er nog een VIL VCU certificaat. Deze VIL VU cursus richt zich op intercedenten en leidinggevenden binnen uitzendbureaus die personeel uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven. Het zorgt ervoor dat uitzendkrachten vanuit de uitzendorganisatie correct worden geïnformeerd en opgeleid over veilig werken in een risicovolle omgeving.

Een veilige werkomgeving

Wilt u een VCA certificaat halen? Het behalen van een VCA certificaat is een belangrijke stap voor iedereen die werkzaam is in sectoren waar veiligheid, gezondheid en milieu een prioriteit zijn. Dit certificaat laat zien dat u kennis en toewijding heeft wat betreft het handhaven van veiligheid en draagt bij aan een veiligere werkomgeving voor uzelf en uw collega’s. Of u nu kiest voor de Basisveiligheid VCA, VOL-VCA, of VIL-VCU, elk VCA certificaat biedt de kennis die u nodig heeft om veiligheidsbewust te handelen en te werken.

Veel gestelde vragen

Wij bieden de VCA trainingen aan in Rijsbergen, Bavel, Made, Oud-Gastel, Dongen, Rijen, Zevenbergen, Raamsdonksveer, Oosterhout, Oudenbosch, Bergen op Zoom, Dordrecht, Roosendaal, Tilburg, Breda en Etten-Leur. Mocht uw plaats er niet bij staan, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Een VCA diploma is 10 jaar geldig. Vóór die 10 jaar krijgt u van ons automatisch een herinnering dat uw certificaat gaat verlopen. Door opnieuw examen te doen, kunt u uw VCA diploma weer met 10 jaar verlengen.

De kosten van een VCA examen zijn afhankelijk van welke training u volgt. Bij het LOC doet u een VCA basis E-learning examen voor € 175,-, een VCA basis klassikaal examen voor € 285,-, een VCA-VOL E-learning examen voor € 205,- en een VCA-VOL klassikaal examen voor € 325,-.

Een VCA training bij het LOC duurt 1 dag. De trainingen zijn zowel klassikaal als online te volgen. Elke twee weken biedt het LOC een nieuwe training aan.

Een VCA certificaat is 10 jaar geldig vanaf de datum waarop u het examen succesvol heeft afgerond. Na deze periode moet u opnieuw examen doen om uw certificering te vernieuwen.

U kunt het VCA examen afleggen in een andere taal. De E-learning is te volgen in het Nederlands, Engels en Pools. Er is ook zelfstudie mogelijk in het Engels, Duits, Frans, Hongaars, Litouws, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Spaans, Turks, Arabisch, Bulgaars, Grieks, Italiaans, Kroatisch, Oerkaïens en Slowaaks.

Voorbereiden op het VCA certificaat is een stapsgewijs proces. Begin met het doornemen van het officiële VCA studiemateriaal. Dit materiaal is speciaal ontworpen om alle relevante onderwerpen te dekken. Maak eventueel gebruik van oefenexamens om vertrouwd te raken met het format en de soorten vragen die u kunt verwachten. Verdeel uw studietijd in blokken en zorg voor voldoende herhaling van de stof.

Laatste-minuutstudie is zelden effectief. Besteed extra tijd aan onderwerpen waar u minder sterk in bent. Dit zorgt voor een evenwichtige kennisbasis. Zorg dat u uitgerust bent voor het examen. Een goede nachtrust kan een aanzienlijke invloed hebben op uw prestaties.

Het VCA examen test uw kennis en begrip van veiligheid, gezondheid, en milieu op de werkvloer en wordt afgenomen in de vorm van een meerkeuzetoets. Afhankelijk van het type certificaat (B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU) bevat het examen verschillende aantallen vragen. U krijgt een vastgestelde tijd om alle vragen te beantwoorden. Het examen kan zowel op papier als digitaal worden afgenomen.

De vragen zijn ontworpen om uw kennis te testen op gebieden zoals wetgeving, risicobeheersing, gevaarlijke stoffen, brandveiligheid, en ergonomie. Er wordt van u verwacht dat u scenario’s kunt analyseren en de juiste veiligheidsmaatregelen kunt kiezen. Sommige vragen kunnen zich richten op praktijkvoorbeelden, waarbij u moet aantonen hoe u in bepaalde situaties zou handelen.

Wilt u meer weten?

Neem contact op, vraag een offerte aan of maak direct een afspraak.

Offerte aanvragenAfspraak maken